Blog

NIEUW bij iO. – Multifocale lenzen van Acuvue

Multifocale lenzen, kleine wondertjes voor je ogen

Er worden diverse namen voor deze bijzondere lenzen gebruikt, zoals varifocale of multifocale lenzen. Maar wat zijn nu precies multifocale lenzen, hoe werken ze en welke lenzen zijn de beste? Om met dat laatste te beginnen: er zijn vele soorten lenzen en niet allemaal hebben ze een vergelijkbare kwaliteit. Een van de grootste fabrikanten op het gebied van lenzen is Johnson & Johnson. Al decennialang is het merk Acuvue een begrip als het gaat om lenzen en lenzenvloeistof. Als je multifocale lenzen gaat testen, is Acuvue een goede en betrouwbare keuze. Er wordt zelfs gezegd dat je nog nooit multifocale lenzen hebt getest als je nog geen Acuvue hebt getest.

Waarom multifocale lenzen nodig zijn

Het is nu eenmaal een onvermijdelijk proces dat bij het ouder worden bepaalde lichaamsfuncties minder worden. Vaak gebeurt het na de leeftijd van 40-45 jaar dat de eerste problemen ontstaan met het zicht. Voor sommige kan het veel langer duren voordat de leesbril of lenzen nodig zijn, maar het zal in principe iedereen overkomen. Je merkt het omdat het moeilijker is om zaken dichtbij goed te zien. Letters worden vaag of beginnen te dansen en je moet iets dat je wilt lezen steeds verder van je af houden.

Als dit door de leeftijd wordt veroorzaakt, komt dat omdat de ogen elasticiteit aan het verkiezen zijn. Daardoor zijn ze niet langer in staat om te focussen op wat dichtbij is. Door te vergroten via een lens is dat probleem op te lossen. Maar een groot aantal mensen heeft ook problemen met veraf zien en daarvoor is een ander soort lens nodig. In een multifocale lens zijn beide types opgenomen, zodat je met deze lenzen zowel beter dichtbij als veraf kan kijken.

Hoe werken multifocale lenzen?

Het wonderlijke van multifocale lenzen is dat het gebruik van de lenzen volledig automatisch gaat. Jouw hersenen kiezen de soort lens die nodig is naargelang de omstandigheid. Als je daarover nadenkt, is het bijna ongelooflijk dat ons brein zo geavanceerd is dat dit mogelijk is. Dat bijzondere effect van overschakelen kan enige duizeligheid tot gevolg hebben indien je voor het eerst multifocale lenzen gaat dragen. Dat verdwijnt normaal gesproken binnen een paar dagen of hoogstens een week.

Let er ook op dat zelfs bij kwalitatief goede multifocale lenzen, zoals van Acuvue, in de avond het zicht kan afnemen. Dat houdt verband met de mindere lichtintensiteit en de vermoeidheid van de ogen. Ongeveer 20% van de gebruikers heeft moeite met een lange periode lezen met deze lenzen in de avond.

Ook multifocale lenzen zijn er in harde en zachte soorten. Probeer wat het beste bij jouw ogen past voor een optimaal resultaat.

Blog

Lees ook deze andere interessante berichten

Bezoek onze winkels

Voor persoonlijk advies en professionele oogcontroles